BOPP/PE/metBOPP

Lekki laminat do pakowania suchej żywności BOPP/PE/metBOPP

Zastosowanie warstwy metalizowanego BOPP w laminacie BOPP/metBOPP zapewnia wyjątkową ochronę produktów, oferując doskonałą barierę przed tlenem, wilgocią oraz tłuszczami. Dzięki swojej lekkości, laminat stanowi idealne rozwiązanie w produkcji opakowań dla żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, jak chipsy czy słodycze, które wymagają ochrony przed wilgocią. Dodatkowo, technologia laminacji ekstruzyjnej wykorzystywana przy produkcji laminatu eliminuje konieczność używania klejów rozpuszczalnikowych oraz bezrozpuszczalnikowych.

ZALETY

  • Laminat cechuje się lekkością i elastycznością.
  • Wysoka odporność mechaniczna na przebicie i rozdarcie – skutecznie chroni produkt podczas transportu.
  • Dobra odporność chemiczna – możliwość pakowania żywności o różnym charakterze, bez utraty walorów smakowych.
  • Laminat charakteryzuje się dobrymi właściwościami barierowymi na tlen, parę wodną oraz tłuszcze, co zapewnia skuteczną ochronę produktu przed czynnikami środowiskowymi.

CECHY

  • Możliwość drukowania zarówno metodą rotograwiurową, jak i fleksograficzną.
  • Technologia laminacji ekstruzyjnej eliminuje konieczność stosowania klejów rozpuszczalnikowych
    i bezrozpuszczalnikowych.
  • Mniejsza sztywność i większa elastyczność w porównaniu do opakowań opartych na PET.
  • Materiał zawiera w swoim składzie ponad 95% polipropylenu.

STRUKTURA LAMINATU I WYKORZYSTYWANE TECHNOLOGIE

  • Technologia produkcji 5 warstwowej dwuosiowo orientowanej folii polipropylenowej – BOPP
  • Technologia laminacji ekstruzyjnej
  • Druk rotograwiurowy lub fleksograficzny
  • Technologia metalizacji próżniowej

ZASTOSOWANIA