BOPP/BOPP
Recyklingowalny monolaminat BOPP/BOPP
Laminat BOPP/BOPP to ekologiczna alternatywa dla laminatów wielomateriałowych na bazie PET lub papieru, które nie nadają się do recyklingu. Laminat BOPP/BOPP charakteryzuje się on wysoką odpornością chemiczną, oraz niską przepuszczalnością dla pary wodnej, olejów oraz tłuszczy, dzięki czemu może być z powodzeniem stosowany do pakowania szerokiej gamy produktów z branży żywności instant, branży cukierniczej i piekarniczej.
Dzięki zastosowaniu wyłącznie foli polipropylenowej (zawartość PP>95%), laminat jest spełnia kryteria recyklingowalności i wpisuje się w założenia gospodarki cyrkularnej.
ZALETY
- Bardzo dobra odporność mechaniczna na przebicie, rozerwanie i rozciąganie.
- Dobra przezroczystość i połysk powierzchni.
- Redukcja masy opakowania w porównaniu do laminatów wielowarstwowych opartych na PET.
- Niska przepuszczalność dla pary wodnej, lotnych substancji zapachowych i tłuszczy.
- Niska temperatura zgrzewania.
- Dobra odporność chemiczna – możliwość pakowania żywności o różnym charakterze, bez utraty walorów smakowych.
CECHY
- Możliwość drukowania zarówno metodą rotograwiurową, jak i fleksograficzną.
- Mniejsza sztywność i większa elastyczność w porównaniu do opakowań opartych na PET.
- Laminaty BOPP/BOPP są odpowiednie dla produktów, które nie wymagają wysokich właściwości barierowych.
- Spełnia założenia gospodarki cyrkularnej.
- Mono-laminaty BOPP/BOPP cechuje niższy ślad węglowy w porównaniu do wielomateriałowych odpowiedników opartych na PET lub papierze.
STRUKTURA LAMINATU I WYKORZYSTYWANE TECHNOLOGIE
- Technologia produkcji 5 warstwowej dwuosiowo orientowanej folii polipropylenowej – BOPP
- Technologia laminacji adhezyjnej
- Druk rotograwiurowy lub fleksograficzny

ZASTOSOWANIA