BOPP/BOPP

Recyklingowalny monolaminat BOPP/BOPP

Laminat BOPP/BOPP to ekologiczna alternatywa dla laminatów wielomateriałowych na bazie PET lub papieru, które nie nadają się do recyklingu. Laminat BOPP/BOPP charakteryzuje się on wysoką odpornością chemiczną, oraz niską przepuszczalnością dla pary wodnej, olejów oraz tłuszczy, dzięki czemu może być z powodzeniem stosowany do pakowania szerokiej gamy produktów z branży żywności instant, branży cukierniczej i piekarniczej.

 Dzięki zastosowaniu wyłącznie foli polipropylenowej (zawartość PP>95%), laminat jest spełnia kryteria recyklingowalności i wpisuje się w założenia gospodarki cyrkularnej.

ZALETY

  • Bardzo dobra odporność mechaniczna na przebicie, rozerwanie i rozciąganie.
  • Dobra przezroczystość i połysk powierzchni.
  • Redukcja masy opakowania w porównaniu do laminatów wielowarstwowych opartych na PET.
  • Niska przepuszczalność dla pary wodnej, lotnych substancji zapachowych i tłuszczy.
  • Niska temperatura zgrzewania.
  • Dobra odporność chemiczna – możliwość pakowania żywności o różnym charakterze, bez utraty walorów smakowych.

CECHY

  • Możliwość drukowania zarówno metodą rotograwiurową, jak i fleksograficzną.
  • Mniejsza sztywność i większa elastyczność w porównaniu do opakowań opartych na PET.
  • Laminaty BOPP/BOPP są odpowiednie dla produktów, które nie wymagają wysokich właściwości barierowych.
  • Spełnia założenia gospodarki cyrkularnej.
  • Mono-laminaty BOPP/BOPP cechuje niższy ślad węglowy w porównaniu do wielomateriałowych odpowiedników opartych na PET lub papierze.

 

STRUKTURA LAMINATU I WYKORZYSTYWANE TECHNOLOGIE

  • Technologia produkcji 5 warstwowej dwuosiowo orientowanej folii polipropylenowej – BOPP
  • Technologia laminacji adhezyjnej
  • Druk rotograwiurowy lub fleksograficzny

 

ZASTOSOWANIA